ولایت فقیه (نشریه )

بسم الله الرحمن الرحیم

3- دلایل نقلی محض بر ضرورت ولایت فقیه

بعد از بیان دلایل عقلی و دلایل ملفق از عقل و نقل به بیان دلایل نقلی محض بر ضرورت ولایت فقیه می­پردازیم:

الاولی) المروی فی الفقه الرضوی(ع): منزلة الفقیه فی هذه الوقت کمنزلة الانبیاء فی بنی إسراییل

الثانیه) قیل لامیرالمؤمنین(ع): من خیر خلق الله بعد ائمة الهدی و مصابیح الدجی؟ فقال : العلماء اذا صلحوا

الثانیه) عن النّبی (ص): فضل العالم علی الناس کفضلی علی أدناهم

الرابعه)الملوک حکّام علی الناس و العلماء حکّام علی الملوک

الخامسه) التوقیع الرفیع فی کتاب کمال الدین : ... و اما الحوادث الواقعة فارجعوا فیها الی رواة حدیثنا فانهم حجّتی علیکم و انا حجّة الله علیهم

السادسه) عن النّبی(ص): العلماء ورثة الانبیا

السابعه) قال ابوعبدالله(ع): أنظرو الی رجل منکم شیئا من قضایانا فاجعلوه بینکم فإنی قد جعلته علیکم حاکما

الثامنه) مقبوله عمر بن حنظله

خطوط کلی مستفاد از روایات

یکم: بررسی اجمالی این احادیث نشان می دهد که مدار اصلی ولایت فقیه در اداره شئون و امور مسلمین بر منهاجِ شریعت و بر مدار دیانت ، اصلی ترین هدفی است که روایات مأثور و فتاوی مزبور رسالت ابلاغ آنرا بر عهده دارند.

دوم: برداشت­های مهمی که از حدیث العلماء ورثة الانبیا می­شود :

الف) علما وارثان علوم انبیا الهی می باشند نه درهم و دینار

ب) منظور از علما خصوص ائمه(ع) نیست.

ج) انبیا در شعب مختلف، علم الهی را به جا گذاشتند و هرکس در هر شعبه ای وارث انبیا خواهد بود.

د) میراث برحسب پیوند معنوی وارث با مورّث تُوریث می شود.

سوم: عنوان نبی برای کسی است که نبإی را از خداوند می­آورد و عنوان رسول به معنای رساننده این پیام است و عنوان ولی اللهی برای کسی است که لیاقت چنین دریافت و بلاغی را دارا می باشد و جنبه باطنی نبوت و رسالت را تأمین می­کند و از آن جهت که مجری احکام الهی و عهده­دار تأمین امور امت است به او "ولی امر مسلمین" گفته می­شود.

نکته: عنوان کلمه انبیا جدای از حمل معنای خاص خود، در ادیات قرآنی صفت مشیری به رهبران و زمامداران جامعه می باشد.

چهارم: تفکیک نبوت از رهبری و ولایت امور امت با برهان عقلی و نقلی مخالف بوده و هر نبی و پیامبری جدای از ابلاغ امر خداوند مسئولیت اجرا نیز داشته و امتش را هدایت کرده است.

پنجم: وظیفه اصلی انبیا(ع) تدبیر امور امت اعم از فرهنگی،سیاسی،اقتصادی ، نظامی و...بوده است مانند فرمایش موسی کلیم(ع): «أن أدّوا الیّ عبادَ الله» [دخان،18]و یا در زمان غیبت چهل روزه ایشان : «وَ قالَ موسی لِأخیهِ هارونَ أخلُفنی فی قَومی وَ أَصلِح و لاتَتَّبِع سَبیلَ المُفسِدین» [اعراف،192]

ششم: علومی که از انبیا به ارث می­رسد همچنین وظیفه علما را مشخص می­سازد زیرا ارث چنین احکام اجرایی بدون اعمال و اجرای آنها معنا و مفهومی ندارد.

هفتم: اصل اولی در استنباط احادیثِ مأثور از معصومین(ع) این است که این احادیث ظهور در تشریع دارند.

هشتم: همانگونه که آیات قرآن کریم مفسّر یکدیگرند، احادیث نیز مبیّن یکدیگرند. (با توضیح نسبت حدیث العلماء ورثة الانبیا و مقبوله عمر بن حنظله)

نهم: نصب فقیهان جامع الشرایط مخصوص صورتی است که دسترسی به امام معصوم(ع) سهل نباشد.

دهم: روند تفقّه فقیهان ناور بر آن است که معیار در حجیت اثر منقول تنها وثاقت محدّث نیست؛ بلکه هرچه مایه وثوق به صدور حدیث باشد کافی است و هر کدام به نوبه خود نوعی از "تبیّن" اند که در آیه نبأ به آن پرداخته شد: «فاتبیّـنوا» [حجرات،6]

یازدهم: قدر متیقّن در وراثت علما از انبیا؛ وراثت آنها از نبی زمان خودشان است.

دوازدهم: شرح حدیث اللهم ارحم خلفائی قیل فمن خلافئک فقال : الذین یأتون من بعدی یرون حدیثی و سنتی

سیزدهم: تفسیر حدیث فضل بن شاذان

چهاردهم: خطوط کلی دین اسلام در هر عصر و مصری ثابت است مانند جریان رهبری جامعه ، تدبیر امور امت ، تشکیل حکومت بر مبنای اسلام و ...

نکته: جریان تشکیل حکومت، در صورت حضور مردم و نصرت جمهور، دارای وجوب مطلقی است که شرط آن حاصل شده مانند وجوب نمازکه مطلق است گرچه خود نماز مشروط به طهارت است؛ لذا تحصیل طهارت واجب خواهد بود.    

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

شما اینجا هستید: خانه مطالب نمونه ولایت فقیه (نشریه )

همراه با رهبری

بارها امام مى‏فرمود كه ما كار را براى رسيدن به «نتيجه» نمى‏كنيم؛ بلكه مأمور به انجام «تكليف» هستيم. ... آن كس كه براى انجام تكليف كار مى‏كند، پيروزيش به اين نيست كه به مقصود خود دست پيداكند؛ بلكه زمانى احساس پيروزى مى‏كند كه موفق شود به تكليفش عمل كند. ما براى اداى تكليف حركت مى‏كنيم، حتّى براى پيروزى هم تلاش نمى‏كنيم. البته، پيروزى را دوست مى‏داريم، هيچ كس نيست كه از پيروزى بدش بيايد، هيچ‏كس نيست كه براى پيروزى كار نكند؛ اما هدف نهايى چيزى است كه حتّى از پيروزى هم بالاتر مى‏باشد و آن جلب رضاى خدا و اداى تكليف است.

حدیث هفته

امام علی علیه السلام فرمودند:
إنَّ اللّه‏ تَعالى إذا أرادَ بِعَبدٍ خَیرا حالَ بَینَهُ وبَینَ ما یَکرَهُ ، ووَفَّقَهُ لِطاعَتِهِ ، وإذا أرادَ اللّه‏ بِعَبدٍ سوءا أغراهُ بِالدُّنیا وأنساهُ الآخِرَةَ ، وبَسَطَ لَهُ أمَلَهُ ، وعاقَهُ عَمّا فیهِ صَلاحُهُ؛
خداى متعال هر گاه خیر بنده‏اى را بخواهد ، میان او و آنچه ناخوش مى‏دارد ، حائل مى‏شود و او را به طاعت خودش موفّق مى‏دارد ؛ و خدا هر گاه براى بنده‏اى بدى اراده کند ، او را فریفته دنیا مى‏گرداند و آخرت را از یادش مى‏برد و آرزویش را دراز مى‏سازد و او را از آنچه صلاح او در آن است ، باز مى‏دارد.
بحار الأنوار، ج 33 ،ص 97

آیه هفته

فَبَشِّرْ عِبادِ (17) الَّذينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِكَ الَّذينَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ أُولئِكَ هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ (18) "

"پس بشارت بده بندگان مرا کسانی که سخن معروف را می شنوند و بهترین نحو از آن پیروی می کنند ، اینها کسانی هستند که خداوند هدایتشان فرموده و آنها (ایشان) خردمندانند. "